13. oktober 2023

Derfor skal du ikke kaste batterier i restavfallet

Kaster du batteriene dine i restavfallet? Selv et lite batteri kan starte en stor brann, og det kan skje hjemme på ditt eget kjøkken.

Aldri før har vi hatt så mye elektronikk hjemme som vi har nå. Jo mere elektronikk vi har, jo flere batterier blir det. Og, enten det er bevisst eller ubevisst, så havner mange brukte batterier i feil avfallsdunk på kjøkkenet. De fleste havner i restavfallet sammen med mye annet søppel, og det øker sjansen for brann.

– Batterier som blir kastet i restavfallet kan ta fyr i din egen søppeldunk på kjøkkenet. Det kan også begynne å brenne i søppeldunken som står utenfor huset ditt, under transport i søppelbilen eller på avfallsmottaket, der det blir utsatt for både press og varme. Det kan potensielt begynne å brenne alle disse stedene om batterier kommer i kontakt med andre gjenstander, for eksempel metall, sier leder av forebyggende avdeling hos Kristiansandsregionen brann og redning, Hans Arne Madsen.

Han sier det er viktig at man håndterer brukte batterier riktig. Brukte batterier eller utstyr med innebygde batterier skal behandles som farlig avfall, og det skal ikke kastes i restavfallet eller i annet sortert avfall. 

– Feil håndtering av batterier gir en stor og unødvendig brannrisiko. Vi har blant annet sett at dette har gitt store utfordringer for avfalls- og gjenvinningsanlegg i Norge, der tall viser at feilsorterte batterier forårsaker klart flest brannhendelser, sier Madsen.

Hvordan oppbevare batterier hjemme?

Mange legger kanskje tomme batterier i en roteskuff sammen med nøkler og mynter og andre ting. Men batterier og metall er en dårlig kombinasjon, og sammen utgjør de en brannrisiko.

Rådet er at man bruker en sorteringsbeholder eller et syltetøyglass med lokk til oppbevaring av brukte batterier. Man bør ikke lagre opp mye hjemme, men bruke en boks eller et glass som man leverer inn regelmessig. Da unngår man store mengder batterier hjemme.

Man bør også teipe over polene på batteriene. Da minsker risikoen for at batteriene skal ta fyr. Batteriet kan virke tomt, men det er fortsatt litt energi igjen i dem. Dersom mange batterier samles på ett sted, kan polene komme i kontakt med hverandre, og det kan i verste fall ende med kortslutning og brann. Men dersom du teiper med vanlig teip på polene så unngår du at de kommer i direkte kontakt med hverandre og at de kortslutter.

Hvor kan jeg levere brukte batterier?

Systemet for å levere batterier er ganske enkle i Norge; man leverer gamle batterier der man har kjøpt dem. Alle som selger batterier, er lovpålagt å også kunne ta imot batterier. Det betyr at dersom du har kjøpt batterier på en dagligvarebutikk, kan du levere dem på denne butikken.

Dagligvarebutikker tar imot de mest vanlige batteriene, mens elektronikkbutikker tar imot el-produkter i tillegg.

Man kan også levere batterier og el- produkter hos nærmeste gjenvinningsstasjon. Spør betjeningen om du er i tvil om hvor du skal levere på gjenvinningsstasjonen.

Kilder: Sortere.no/ Sikkerhverdag.no.

Det er lurt å sette en bit med teip på batteriene, som vist på dette bildet.
Det er lurt å sette en bit med teip på batteriene, som vist på dette bildet.
Hjemme bør man sette en bit med teip på batteriene og oppbevare dem i en liten eske eller i et syltetøyglass. Da er det enkelt å ta batteriene med seg når man for eksempel skal handle.
Hjemme bør man sette en bit med teip på batteriene og oppbevare dem i en liten eske eller i et syltetøyglass. Da er det enkelt å ta batteriene med seg når man for eksempel skal handle.