Å fyre riktig er både klima- og miljøvennlig, lønnsomt og trygt. Fyrer du riktig, reduserer du sot- og partikkelutslippene og bidrar dermed til mindre lokal luftforurensning.
Ved er en fornybar energikilde og derfor et klimavennlig alternativ til fossil oppvarming. Sot fra vedfyring i Nord-Europa bidrar til raskere oppvarming i Arktis. Soten legger seg på snø og is og tiltrekker seg varme. Riktig vedfyring reduserer disse negative klimaeffektene. Fyr derfor ikke med avfall eller behandlet trevirke. Bruk tørr ved. Når du fyrer riktig, får ildstedet en mer skånsom behandling. Det betyr mindre vedlikehold, rene glass og redusert risiko for sot- og pipebrann. Vedfyring varmer også ved strømbrudd.
Bygg bålet riktig
Bruk tørre vedkubber nederst, en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst.
Tørr ved veier lite og har dype sprekker. Slår du to kubber mot hverandre, skal det låte som når et balltre treffer en ball.
Bruker du fuktig ved (med mer enn 20 % fuktighet), blir sot- og partikkelutslippene 10 til 30 ganger så store.
Tenn fra toppen
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at man hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.
Langsom opptenning og lav temperatur fører til at svevestøvet blir mangedoblet.
Sørg for nok luft
Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen. Kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset reduserer trekken i pipa. Åpne alle ventiler i ovnen. Sett gjerne døren på gløtt i opp til 5 minutter til det brenner godt.
Først når ildstedet er varmt etter ca. 15 minutter, reguleres ventilene ned. Det er viktig å ikke stenge spjeldet(ene) så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlige flamme.
Bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.
Slik fyrer du riktig
Gode fyringsråd
Bruk tørr og romtemperert ved
Bruk mindre kubber, det gir mer overflate og bedre forbrenning
Tenn på fra toppen, da blir de større kubbene oppvarmet på forhånd
Bruk nok ved til at du får et godt flammebilde, men ikke så mye at ovnen blir overopphetet
Sørg for nok oksygen, for lite trekk gir sot på ovnsglasset